Navigatie
Zoek een profiel
Ik ben een
Zoek een
Leeftijd
t/m
Heeft een foto
Thailand
Laatst toegevoegde profielen

Thailand is een koninkrijk in Zuidoost-AziŽ. De 65 miljoen inwoners noemen hun land Prathet Thai wat "Land van de Vrijen" betekent. Zeer toepasselijk, want van de landen in Zuidoost-AziŽ is Thailand het enige dat nooit door Europeanen is gekoloniseerd. (Overigens is de naam vrij recent; tot 1939 heette het land Siam.)
Thailand grenst in het westen en noordwesten aan Birma, in het noordoosten en oosten aan Laos, in het oosten aan Cambodja en in het uiterste zuiden aan MaleisiŽ. Het heeft een lange kust (1875 km) aan de Golf van Thailand en een korte aan de Andamanse Zee.

Het land heeft een bijzondere vorm, die wel vergeleken wordt met een olifant: het centrale deel is de kop, het langgerekte deel op het Maleisische schiereiland de slurf.Het land heeft hoge bergen in het noorden en bergketens langs de grens met Myanmar. In het noordwesten ligt de hoogste berg, de Doi Inthanon (2595 m). Het centrale deel van Thailand bestaat uit een vruchtbare laagvlakte, aan de oostkant begrensd door de Phetchabun bergen. Verder naar het oosten ligt de vrij droge Khorat Hoogvlakte.

De hoofdstad Bangkok ligt aan de Chao Phraya, de belangrijkste rivier van het land. De Chao Phraya is een samenvloeiing van drie andere rivieren: Nan, Ping en Yom, die ontspringen in de hoge bergen in het noorden. De loop van deze rivieren is vaak zeer kronkelig. Een belangrijke rivier voor de hele regio, de Mekong, vormt het grootste deel van de grens met Laos.

Lang geleden was heel Zuidoost-AziŽ bedekt met tropisch regenwoud. Daar is weinig meer van over, behalve in onherbergzame gebieden, vooral langs de grens met Myanmar. Overal elders is woud gekapt of afgebrand voor landbouw. In 1981 was meer dan de helft van het landoppervlak met bos bedekt; nu is dat nog maar 20%. De bevolking van Thailand bestaat voor 80% uit etnische Thai en zoín 15% Chinezen, van wie de meesten de Thaise nationaliteit hebben. In het uiterste zuiden wonen moslims (ongeveer 4% van de bevolking), die zich meer verbonden voelen met het (islamitische) MaleisiŽ dan met Thailand. Bijna een kwart van de bevolking woont in stedelijk gebied. Bangkok, inclusief voorsteden, telt 10 miljoen inwoners.

Thailand is een boeddhistische natie en het hele leven is daarvan doortrokken. Dat is te zien aan de talloze tempels en kloostergemeenschappen, van klein tot groot, van arm tot zeer rijk. Iedere boeddhistische jongen behoort zich enige tijd terug te trekken in een klooster om een leven als bedelmonnik te ervaren. Dat gebeurt nog wel, maar niet meer algemeen, of slechts voor korte tijd, bijvoorbeeld een week. Vooral arme gezinnen sturen hun zonen voor langere tijd naar het klooster, omdat ze daar gratis een opleiding krijgen. Vrijwel ieder huis of bedrijf heeft een "geestenhuisje": een soort minitempeltje op een paal. Zoals de naam al aangeeft, verblijven daar de geesten. Om te zorgen dat ze niet in huis komen, zorg je ervoor dat het geestenhuisje aantrekkelijk is door dagelijks wat voedsel of namaakgeld te offeren.

Bij een begroeting worden traditioneel geen handen geschud, maar drukt men de handen voor de borst tegen elkaar en maakt daarbij een lichte hoofdbuiging. Althans, als het een persoon van gelijk of hoger "niveau" betreft. Hoe hoger het aanzien van de ander, hoe hoger de handen. Voor de koning gaat het gebaar het hoogst, ter hoogte van het voorhoofd. Overigens komt het westerse gebruik van handen schudden wel meer in zwang, vooral tussen mannen.

Het hoofd is heilig. Hoe goed bedoeld ook, raak nooit het hoofd van een boeddhist aan, zelfs geen aai over de bol bij een kind. Dat is een grove belediging. De voeten zijn "onrein". Ga in een tempel dus nooit met de voeten richting Boeddha zitten!

 

Bekijk profiel
Profielnaam
Nat

Leeftijd
36
Nat
Bekijk profiel
Profielnaam
Yot

Leeftijd
44
Yot
Bekijk profiel
Profielnaam
Duangjan

Leeftijd
38
Duangjan
Home Contact Sitemap